17 de setembre del 1976: ‘No al desviament’

 

baixa

El Prat, 17 de setembre del 1976 (Efe).

Aquest 17 de setembre fa 40 anys que la major manifestació mai vista al Prat recorria els seus carrers. Desenes de milers de persones (!), segons les cròniques de l’època, clamaven contra el desviament del Llobregat planejat per l’administració tardofranquista. “El poble més castigat demane (sic) justícia”, resumia una pancarta principal.

Aquella mobilització va marcar el Prat. Tant, que és recordada amb una plaça: la plaça 17 de setembre, que allotja l’ambulatori homònim (http://www.elpratllibertari.cat/?p=854).

Malgrat això, avui costa trobar explicacions oficials sobre per què aquesta plaça es diu així. Ni rastre de commemoracions oficials del 40è aniversari d’aquesta històrica marxa.

Screenshot_2016-09-16-22-44-58.png

La Vanguardia, edició del 18 de setembre del 1976.

I això, a pesar que segurament aquella manifestació va ser una de les primeres grans mobilitzacions a Catalunya després de la mort de Franco, tan sols uns dies després de la celebració de l’Onze de Setembre a la plaça de Catalunya de la veïna Sant Boi. I sens dubte, una història de la Transició al Prat conclouria que una data clau d’aquesta època en aquesta ciutat fou aquell 17 de setembre del 1976. Una transició que, al Delta, va tenir un interessant component de defensa del territori i mediambientalista, com demostra tant aquesta mobilització com la marxa del Llobregat celebrada dos anys després (http://www.elpratllibertari.cat/?p=612; en Salvador Balcells la recorda aquí http://blocs.mesvilaweb.cat/sbalcells/?p=209528).

baixa (1).jpg

El Prat, 17 de setembre del 1976 (Efe).

Avui en dia, però, sembla incòmode recordar la data. Malgrat que, més enllà de la transició, condensa i resumeix un fenomen sense el qual segurament no s’entendrien ni el Prat ni el Delta ni Barcelona: la tensió continuada entre unes èlits barcelonines -que des de fa segles veuen l’extensió de terres al sud de la ciutat com un gran espai en blanc on desenvolupar les seves ànsies de pelotazos lucratius- amb la gent del fang -que viu, treballa(va) i gaudeix d’un territori que en realitat no és cap espai en blanc, sinó un riquíssim patrimoni agrícola, mediambiental i de lleure-. Una tensió que sempre ha planat sobre el delta, des de la compra de terres agrícoles deltaiques per part dels burgesos barcelonins el segle XVI fins a Eurovegas. En aquesta història, el 17 de setembre del 1976 emergeix com una data singular. Un dels grans cops de força de la gent del fang. Que protestava contra un “etern projecte franquista” que, com denunciava la premsa de l’època, beneficiaria grans noms de la burgesia barcelonina com Juan Antonio Samaranch o l’exalcalde Viola (http://elpais.com/diario/1978/06/14/espana/266623231_850215.html).

Però avui en dia aquesta manifestació és una memòria incòmoda perquè no és només una data clau per entendre el Prat del passat, sinó també per entendre el Prat d’avui. El que no va aconseguir la Barcelona burgesa durant un segle, el que no va aconseguir el franquisme, ho va aconseguir la Catalunya pujolista. Si el 17 de setembre del 1976 és l’anvers, el revers és el 16 d’abril del 1994, quan l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament van signar a la ciutat el pla Delta. Dos anys després que, el 1991, s’hagués instal·lat a la plaça 17 de setembre un monument que duia gravada en pedra de Martorell el traçat natural de la desembocadura del riu, aquell acord preveia modificar-lo. I finalment es va fer, i de forma dubtosa (http://territori.scot.cat/cat/notices/riu_llobregat_desviament_2004_690.php).

baixa-2

Jordi Pujol i Lluís Tejedor conversen sobre el desviament del Llobregat, el 4 de setembre del 2002 a la platja del Prat (Efe).

Va ser un sacrifici necessari? Potser no: l’escomesa que va patir el Delta des del 1994 va ser brutal. Mai recuperarà del tot la seva riquesa. Potser sí: avui en dia s’han regenerat alguns espais i s’ha recuperat la platja per a ús ciutadà i natural. El territori del Prat gaudeix d’un equilibri inèdit en el seu entorn metropolità. En tot cas, la resposta a aquesta pregunta marcarà segurament l’avaluació de l’epoca actual del Prat: la del Prat de la democràcia, el Prat de Tejedor. Per respondre-la, però, caldrà fer memòria. I no condemnar a l’oblit el 17 de setembre del 1976.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s