On són els defensors del ‘no-no’ legítims?

El Moviment 12-O d'Espanya i Catalans,  compartint manifestació amb PxC, Vox, Manos Limpias i altres ultres.
El Moviment 12-O d’Espanya i Catalans, compartint manifestació amb PxC, Vox, Manos Limpias i altres ultres.

Són molts els malentesos i les assumpcions tramposes sobre els quals s’erigeix el que anomenem “procés”. I una d’elles és que a Catalunya, com a Escòcia o al Quebec, ens trobem davant del debat democràtic entre dues posicions enfrontades, però igual de legítimes: la unionista i la independentista. I que existeix un debat a l’opinió pública entre aquestes dues opcions, amb entitats d’una i altra banda que, davant de exercici del dret a decidir inqüestionat, intercanvien arguments sobre els pros i els contra de la independència.

És una assumpció falsa que fa temps que corre. Però la seva teatralització ha esdevingut especialment necessària en les darreres setmanes: queda tan sols una setmana i mitja pel simulacre de votació del 9-N i, com que cada votació és precedida per una campanya, cal fer també un simulacre de campanya. Cal organitzar debats simulats entre unionistes i independentistes. Cal simular que, al costat del bàndol independentista, existeix un bàndol unionista del ‘no’-‘no’ igualment articulat i igualment legítim a Catalunya. Aquest simulacre és el que ha intentat el programa de debat .CAT de TVC en la seva edició d’aquest dijous.

Però l’assumpció és falsa. A Catalunya hi ha un moviment social independentista articuladíssim, fortíssim, que pot ser criticat, però que és d’una legitimitat democràtica inqüestionable. I no hi ha un moviment unionista comparable.

Primer, perquè a Catalunya els matisos del ‘no’ són molts: mentre que sí que hi ha certa articulació del ‘no’ rotund, costaria indicar quina organització basteix un moviment social federalista que s’inclini pel ‘sí’-‘no’ i hi doni veu. Hi ha moltes ciutadanes i ciutadans que s’identifiquen amb aquesta opció, hi ha forces polítiques proclius a defensar-la, però costaria identificar un moviment social que l’articuli al carrer.

Sí que hi ha cert moviment social articulat entorn del ‘no’ rotund. Però, segon problema per al debat que volem simular, aquest moviment es basa no en argumentar l’unionisme, sinó en negar el dret a decidir. No accepta per tant el marc d’aquest debat: la realització de la consulta.

I tercer problema, i més important: aquest moviment social no exhibeix una legitimitat comparable a l’independentisme: davant d’aquest, molt més nombrós, mira d’exhibir múscul a canvi de teixir una tèrbola aliança que abraça des dels unionistes legítimament demòcrates fins als neofeixistes més descarats passant pel populisme, molts cops xenòfobs, i per inquietants personatges parafeixistes.

Està documentadíssim amb fets que això és així. Les organitzacions que miren d’impulsar el neoespanyolisme a Catalunya són diverses – diverses han estat les escissions – però totes han acabat anant de la mà al carrer de grupuscles tèrbols. L’home que va fer el gest feixista aquest dimecres al Parlament no pertany al Moviment 12-O que aquest dijous ha assistit al .CAT a representar l’unionisme, però aquesta entitat no va vetar la participació de PxC i del Casal Tramuntana quan va muntar la primera gran concentració a la plaça de Catalunya no el 6 de desembre, dia de la constitució, sinó el 12 d’octubre, dia de la raça, del 2012. Manel Parra, el portaveu d’aquesta entitat que avui ha tingut un espai a la televisió pública catalana, s’ha manifestat en repetidíssimes ocasions (un exemple) amb membres de PxC, falangistes, i altres elements ultres ben identificats de Barcelona. El darrer cop, el passat 12 d’octubre, quan el Moviment 12-O va convocar, amb altres grups com PxC, Vox o Manos Limpias, la manifestació al Passeig de Gràcia que va precedir la concentració a la plaça de Catalunya, organitzada enguany per Societat Civil Catalana, i que va aplegar personatges de PxC que s’han reunit amb dirigents d’Alba Daurada, neofeixistes del Casal Tramuntana, activistes del MSR i escissions d’aquest

El .CAT va demanar a Societat Civil Catalana (una entitat que també té vincles ultres, com ha demostrat Jordi Borràs, i a la presentació de la qual no només van acudir dirigents demòcrates de formacions com C’s, sinó regidors de PxC amb passat neonazi) que participés en el debat d’aquest dijous a TVC. Han declinat. I han aconseguit donar certa aparença d’equilibri al debat donant veu a la TVC Manel Parra del Moviment 12-O d’Espanya i Catalans. Trobo un error donar veu a aquest tipus de personatges a la televisió pública catalana per tal de donar certa aparença d’equilibri en un debat que, de fet, no en pot tenir perquè no té interlocutors com cal.

Costa admetre-ho perquè fer-ho implica admetre que ens costarà tenir un debat com el d’Escòcia o el del Quèbec: a Catalunya no tenim un moviment social d’indubtable qualitat democràtica que defensa el ‘no’-‘no’ a la consulta. Tenim una aliança de demòcrates que (de forma més o menys oberta o oculta) van massa sovint de la mà d’ultres per dir ‘no’ al dret a decidir. I això no es resol dissimulant i donant veu a aquests personatges a TVC.

Manel Parra, portaveu del Moviment 12-O d'Espanya i Catalans convidat al programa de TVC .CAT, amb un home disfressat de legionari.
Manel Parra, portaveu del Moviment 12-O d’Espanya i Catalans convidat al programa de TVC .CAT, amb un home disfressat de legionari a la seu de la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona (sí, una entitat legal. Però els quadres davant els quals es retrata Parra homenatgen un veterà de la Legión que va allistar-se voluntàriament el 1937 per fer la guerra amb els falangistes). Font: Facebook.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s