Notícies falses

Anècdotes. Pràcticament a diari hom pot trobar notícies dubtoses en mitjans, declaracions hiperventilades d’activistes, o hipèrboles nacionalistes en discursos polítics. Però són anècdotes, al·leguen alguns, per no preocupar-se per si el monotemàtic debat sobre el procés està minant la profunditat, la racionalitat i la seriositat del debat públic català. Doncs bé, com gairebé cada dia, també ahir l’actualitat ens va brindar una “anècdota”. D’aquelles que, de tan grosses, fan patir pel periodisme; no fos cas que fos una de les principals víctimes en aquest procés plagat d’anècdotes que, potser, totes juntes, acaben minant la capacitat de raciocini.

Tot just acabava la Diada de Sant Jordi quan, a la mitjanit entre els dies 23 i 24, una notícia sensacional inundava els digitals. ‘Pep Guardiola: “Catalunya és la meva pàtria i Catalunya no és Espanya”’, posa en boca de l’entrenador l’Ara. També el directe.cat! usa el mateix titular. El Vilaweb, gairebé igual, assegura: ‘Guardiola: “Catalunya és el meu país i Catalunya no és Espanya’”. ‘Guardiola: “Catalunya no és Espanya”’, assevera amb contundència el Nació Digital. I també l’e-notícies seu suma a la febre amb un ‘Guardiola: “Catalunya és la meva pàtria i no és Espanya”‘. Els mitjans van publicar aquestes peces als seus webs la matinada del dia 24 i més de 24 hores després mantenen aquestes afirmacions als titulars.

Són mentida. I no hi ha notícia: Pep no ha fet cap mena de declaració.

Tot periodisme-ficció. Periodisme precipitat. Periodisme sense contrastar. Periodisme, en fi, de tuit. Perquè la que va desfermar l’onada de notícies falses era una piulada de la segona cadena pública alemanya, la ZDF: per anunciar un reportatge emès a l’edició del 23 d’abril del programa Auslandsjournal, el compte @ZDFSport posava en boca de Guardiola unes paraules que no ha dit. En efecte, com la piulada, també el reportatge de ZDF presenta l’entrenador del Bayern gairebé com un maulet. Però… no és que Guardiola no digui això, és que la ZDF ni l’ha entrevistat per a l’ocasió. Van al seu poble, Santpedor (Bages), parlen amb un antic company de partits del jugador en la seva infància, parlen atmbé amb l’alcaldessa de la vila, Laura Vilagrà (ERC), i inclús amb el pare de l’antic centrecampista… però no amb Guardiola.

L’única declaració del jugador que inclou el reportatge és vella, coneguda, i, per tant, escassament noticiable: un joveníssim Guardiola declara, vestit encara amb la samarreta de la selecció espanyola (és a dir en una entrevista de principis dels anys noranta, a jutjar per l’edat del noi), que “segons la llei hem de jugar per Espanya, perquè la selecció nacional catalana no pot participar en tornejos internacionals, com els mundials i l’eurocopa. Quan em van preguntar, doncs, havia de jugar amb Espanya”. Després se’l pot tornar a veure en un vídeo molt més recent, defensant el dret a decidir dels i les catalanes, dient que “tots els pobles tenen el dret”. Res més.

La resta del reportatge és retòrica. Es refereixen al Barça amb l’expressió de Vázquez Montalbán d’exèrcit no armat de la catalanitat; pinten Santpedor com un irreductible llogarret d’irreductibles catalans, mostren el pare del jugador, Valentí Guardiola, amb barretina; i equiparen la pintoresca vida rural catalana amb la pintoresca vida rural bàvara (tan estimats com odiats a Alemanya) per enquadrar en “Pep, l’entrenador català del Bayern”.

Aquest desengany no ha fet caure els titulars llampants, impactants, i falsos. Només ha fet que en els cossos de la notícia es matisi que no són certs, de forma més o menys dissimulada. Però els mitjans segueixen enlluernats perquè, en un programa de segona, en la segona cadena pública, tard per la nit, uns alemanys han parlat durant sis minuts de Santpedor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s