Al perill neofeixista al carrer, atents; a les boutades neofeixistes a la xarxa, ni cas

Cal parlar de la ultradreta. Ignorar-la és una estratègia que no serveix. I no serveix especialment a Catalunya, on el principal partit que ha sorgit d’aquests entorns ultradretans, PxC, no creix gràcies a la seva presència mediàtica sinó, tal i com exposat Aitor H. Carr en la seva tesi (la primera tesi doctoral sobre l’aparició i auge d’aquest partit), mitjançant la feina a peu de carrer, instal·lant als barris la mala maror entre el veïnat de la qual s’alimenta. Estén el rumor, i per tant cal combatre aquest rumor. El silenci no és opció.

A Santa Coloma de Gramenet, aquesta estratègia de fer front a la ultradreta parlant-te, explicant ben bé què és, què vol i què fa, està tenint èxit. A una de les majors urbs de l’àrea metropolitana, PxC va obtenir un dels seus millors resultats en les eleccions municipals del maig del 2011, formant un grup de tres regidors. Però els hem destapat. Hem destapat que l’exalcaldable, Sergio Palomo, que ja ha plegat, fou multat per incitar a l’odi en l’esport. Hem destapat el passat neonazi de l’actual portaveu, Juan Gómez Montero, del qual han aparegut fotografies comprometedores, i que va començar la seva militància en una revista prohibida més tard perquè defensava la discriminació. El veïnat ha creat una xarxa cívica que fomenta la consciència antifeixista. Aquesta resposta ha posat nerviós Montero, que ha reaccionat demostrant, repetidament, que és un violent. Mentre ell agredeix ciutadans, d’altres membres del seu partit els injurien. I tot plegat ha sumit un dels majors grups municipals de PxC, finalment, en una crisi permanent. De la qual, vaticino, difícilment sortirà.

La resposta veïnal i la denúncia mediàtica, doncs, estan aconseguint asfixiar PxC a Santa Coloma de Gramenet. Si no afluixem, a les properes eleccions la presència d’aquest nucli no serà res més que un trist record. L’únic que li queda al seu histriònic portaveu és acaparar atenció a la xarxa. No li donem aquest darrer gust.

Gómez Montero viu, textualment, de la provocació. Busca-vides de barri, germà d’un membre de la banda dels ‘casuals’ convicte, ell era el germà llest: amb 20 anys escassos, va descobrir que es podia guanyar la vida dedicant-se a sembrar l’odi i provocar a plens. Molt més còmode que dedicar-se a buscar bregues per esdevenir porter de discoteca, com va fer el seu germà. Primer el Montero polític es va guanyar la vida a l’ajuntament de Manlleu, on va esdevenir regidor fa una dècada, i després a Santa Coloma, on ho és des del 2011. La provocació és la seva única eina; la difamació l’única idea que té. Desequilibrat, narcisista, assedegat de protagonisme, l’únic que busca és acaparar atenció. Ja ho va fer un cop, i li va sortir bé, quan va dir ‘fill de puta’ a Guillem Agulló i en va saludar l’assassinat a Twitter.

Ara la descoberta del seu passat com a activista d’un partit obertament neonazi i assumptes privats que al seu partit suposen un llast l’han arraconat. Se li ha acabat el bròquil, al partit i fora d’ell: el veïnat de Santa Coloma el té calat; el seu partit està massa preocupat per atènyer certa honorabilitat com per poder-se permetre el luxe d’un Gómez Montero.

Només li queda fer tuits incendiaris. Deliberadament incendiaris. Piulades que no delaten la seva ideologia ultra, perquè aquesta és obertament coneguda, ni ofereixen res de nou: són la vella porqueria feixista de sempre. Però estan molt calculades per atraure una atenció de la qual no gaudeix. No li donem el plaer. Concentrem les energies en acabar d’asfixiar PxC a Santa Coloma. “Keep calm and carry on”. Que ja gairebé els tenim.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s