Tres dels agents que em van apallissar, imputats: exigeixo la seva suspensió i responsabilitats a qui els va encobrir

[Hem aconseguit una petita victòria en la batalla judicial per aconseguir que les agressions que vam patir en Juan Manuel Ávila i jo a la comissaria de Mossos de Ciutat Vella no quedin impunes. Podem lliurar aquesta batalla. Una altra víctima dels abusos policials a Ciutat Vella, Juan Andrés Benítez, no ho pot fer: no va sobreviure les agressions que va patir ell en un altre cas, el passat 6 d’octubre. Va per ell. Que descansi en pau]

___Imputacio

La justícia ha admès a tràmit la querella de Juan Manuel Ávila i meva i ha imputat tres dels agents que, segons hem denunciat, ens van detenir, vexar i que em van apallissar la matinada del passat 15 de juny a la comissaria de Ciutat Vella dels Mossos d’Esquadra. El jutjat d’instrucció número 5 de Barcelona, que és qui investiga el cas, ha admès a tràmit la querella que vam presentar Juan Manuel Ávila i jo pels delictes contra la integritat moral i per faltes de lesions; l’ha unificat al procediment que se segueix contra nosaltres (imputats per delictes d’atemptat i ofensa a agents de l’autoritat); i ha cridat a declarar els tres agents el proper 20 de novembre al matí.

Davant d’aquests fets, manifesto:

– Celebro la decisió judicial i espero que la investigació dels fets arribi fins al fons. Reitero que estic convençut que tant en Juan Manuel com jo som completament innocents i que vam patir unes vexacions i uns maltractaments brutals i absolutament gratuïts, i confio que ho podrem demostrar sense dubtes davant de la justícia.

– Lamento que per ara només hàgim pogut denunciar tres dels agents que van participar en la meva pallissa. Continuaré treballant per aconseguir identificar la resta d’agents que ens van vexar i agredir i que no quedin impunes.

– Espero que els responsables del departament d’Interior assumeixin responsabilitats per haver encobert el cas i, ara, emprenguin mesures. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, el dia 17 de juny; el Govern per boca del seu portaveu, Francesc Homs, al ple del Parlament del 19 de juny; i el director dels Mossos, Manel Prat, en una carta signada el 9 de juliol van expressar la seva total confiança en l’actuació dels Mossos i van descartar obrir cap investigació. Espero excuses, assumpció de responsabilitats (la dimissió de Manel Prat, JA), i mesures: els mossos imputats han de ser suspesos, tal i com ja vaig reclamar en sortir de la comissaria de les Corts el mateix dia 15.

– Aquest cas no és una anècdota. No val resoldre l’assumpte afirmant que cal apartar “quatre pomes podrides” i que no és representatiu. Lamentablement, són nombroses les denúncies de maltractaments i vexacions patides per ciutadans i ciutadanes per part dels mossos i els guàrdies urbans que fan feina a Ciutat Vella (per exemple els casos de Pere Molins o Sergi Boal). Aquestes denúncies han topat amb la passivitat dels responsables polítics, que han expressat la seva fe cega en la policia fins que hem hagut de lamentar la mort de Juan Andrés Benítez. No pot ser que calgui esperar a un fet tan tràgic com la mort d’una persona per actuar: ara cal fer net a la comissaria de Ciutat Vella, analitzar amb profunditat quins mals pateix el cos de Mossos d’Esquadra, i resoldre’ls. Cal acabar amb el corporativisme mal entès que confon defensa de la professió amb encobriment de les pràctiques dolentes i, a vegades, inclús criminals.

Vull fer a més aquests dos recordatoris:

– Un dels agents imputats, el que em va detenir, ja té obert un expedient sancionador, segons va anunciar el director dels Mossos Manel Prat en roda de premsa dijous passat. El departament d’Interior ha obert aquest expedient després que la Directa revelés que l’agent havia fet apologia de la tortura a detinguts penjant un vídeo al Facebook.

– Un altre dels agents imputats ja va participar en una altra detenció polèmica d’un jove de 27 anys, Nacho Ferrer, la matinada del 27 de maig passat, tan sols tres setmanes abans de participar en la pallissa que vaig patir.

Per acabar, cal recordar que aquesta no és l’única denúncia contra aquest cas. El meu advocat està redactant una altra denúncia contra el gabinet de premsa dels Mossos d’Esquadra per emetre aquesta nota i contra els portaveus dels sindicats policials SME-CCOO, SAP-UGT i SPC per afirmar en una tertúlia a Ràdio 4 que jo estava causant aldarulls i faltant el respecte als agents de l’autoritat. Els vídeos de la meva detenció demostren que aquestes afirmacions són falses, i per tant exigeixo responsabilitats per aquestes injúries i calúmnies.

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s