El promotor de la ràdio nazi desmantellada pels Mossos era un ultra del RCDE conegut per atacar un aficionat independentista

[CORRECCIÓ: MALGRAT QUE ELS MOSSOS INFORMAVEN DE LA DETENCIÓ DE DOS HOMES, TAL I COM ES RECULL EN AQUEST ARTICLE, FONTS PROPERES AL CAS HAN INDICAT QUE ES TRACTA D’UN HOME I UNA DONA. L’HOME ÉS L’ÚNIC PROMOTOR DE L’EMISSORA]

El promotor de Ràdio Botella, l’emissora nazi que emetia música ultradretana des de  Barcelona, és un element conegut entre l’afició ultra del RCD Espanyol. ‘Hombrebotella’, com signa a Internet, freqüenta des de fa anys les Brigadas Blanquiazules i va destacar quan, a la junta general d’accionistes que va celebrar el club el novembre passat, va insultar un accionista que va denunciar la presència d’ultres a la trobada i va mostrar una estelada blanc-i-blava, tal i com va reivindicar a la xarxa el mateix promotor de la ràdio. També narra que ha estat en actes de l’exèrcit espanyol a l’aquarterament del Bruc. El passat 29 de juliol, els Mossos van desmantellar la ràdio, que emetia des d’un pis del barri barceloní del Carmel. La policia catalana va requisar el material de l’emissora i va detenir dos homes que estan en llibertat amb càrrecs,. El jutge va decretar el tancament dels webs de Ràdio Botella.

Va ser un dels moments més tensos de la darrera Junta General d’Accionistes del RCD Espanyol. Hi havien accedit diversos elements ultres que, amb el seu soroll i les seves increpacions, caldejaven la trobada. Un d’aquests ultres es va acabar d’encrespar quan l’accionista Ernest Vilches va acabar la seva intervenció, durant la qual va denunciar la presència d’aquests elements a la sala, traient una estelada blanc-i-blava. “Eres un idiota!” i “me cago en tu puta madre!” van ser alguns dels insults i amenaces que aquest individu va proferir, dirigint-se amenaçadorament cap al faristol fins que uns guàrdies li van barrar el pas.

Va passar el novembre del 2012 i poc després una ràdio anomenada “Ràdio Botella” aprofitava l’ocasió per fer-se propaganda a la xarxa: ho feia amb un cartell en el qual apareixia un escut de Brigadas Blanquiazules, la facció de seguidors ultradretans i radicals del RCDE, al costat d’un home que agafava pel coll Vilches, que anava acompanyat amb l’estelada blanc-i-blava. La cara del ‘brigada’ és la de l’element que va amenaçar Vilches durant la junta: el mateix home que promovia Ràdio Botella, desmantellada pels Mossos el passat 29 de juliol, després de mig any d’investigació.

RadioBBBB
Font: radiobotella.blogspot.com

La ràdio va elaborar el seu primer programa el gener del 2011, però va ser a partir de la primavera del 2012 que va intensificar la seva activitat, amb un programa setmanal que emetia cada dimecres i que es va elaborar 42 cops, segons es pot observar al seu web. La desena edició d’aquest programa, elaborada just després de la reunió de la junta d’accionistes del RCDE, inclou “la actuación estelar de Hombrebotella tras la aparición de un hijo de mil madres que estaba ‘amenasat’”, segons publicitava aquesta web. En aquella edició, el locutor va tornar a anomenar “idiota” Vilches i el va acusar de fer que el RCDE hagi “deixat de ser espanyol”. A banda d’aquest programa setmanal, la ràdio emetia edicions especials com, per exemple, una de dedicada “a los Caídos”. En aquests programes, els locutors feien befa de diversos personatges en seccions com “El idiota de la semana”.

Però el que més temps ocupava a la ràdio era la transmissió de la música coneguda com a ‘rock contra el comunisme’ (Rock Against Communism, RAC en anglès), un estil  de rock dur que es distingeix per les seves lletres, que inciten a l’odi i la discriminació. El RAC va servir als anys setanta a Anglaterra per atraure joves skins a partits ultradretans i, a partir dels anys vuitanta, la seva difusió ha permès bastir algunes de les xarxes ultradretanes internacionals més sòlides, com Hammerskins o Blood and Honour, actualment prohibides a l’Estat espanyol.

El promotor d’aquesta ràdio era, a banda d’un element conegut a l’entorn de les Brigadas Blanquiazules, un bon coneixedor de música RAC i de música de rock dur y heavy metal en general. També era seguidor de grups musicals com Iron Maiden i els Böhse Onkelz, un conjunt que va flirtejar amb la ultradreta quan va començar la seva trajectòria a l’Alemanya dels anys 80. Més tard se n’ha mirat de distanciar, però aquest flirteig ha fet que sempre hagi atret ultres a les seves actuacions. Com per exemple el promotor de Radio Botella, que el 2004 va assistir a una actuació seva a Alemanya, segons narra al seu bloc.

D’altra banda, allà també narra que el 2010 va assistir a una jura de bandera de l’exèrcit espanyol a l’aquarterament del Bruc, i hi exhibeix un tatuatge dedicat a l’artilleria de l’exèrcit que duu a l’espatlla.

Els Mossos van detectar a inicis d’aquest 2013 l’activitat de l’emissora d’aquest individu, que es donava a conèixer anunciant-se en fòrums i blocs ultres, i des de llavors van començar les investigacions, que els van permetre localitzar un pis del barri del Carmel de Barcelona des d’on emetien els seus promotors. Finalment, el passat 29 de juliol els agents van detenir els dos homes, majors d’edat i nacionalitat espanyola, i van requisar diversos equips informàtics i gran quantitat de suports amb música RAC. Els detinguts van passar a disposició judicial el dia següent, el 30 de juliol, i van quedar en llibertat en càrrecs després de declarar davant del jutge. El magistrat també va ordenar el tancament del web de la ràdio. Així ho indica una nota feta pública pels Mossos el passat 31 de juliol.

Aquesta nota ressalta que emetre música RAC pot suposar incitar a la violència i promoure l’odi contra races i ideologies determinades. Fer això és un delicte previst a l’article 510 del Codi Penal. També l’acusen de propagar el nacionalsocialisme. Rehabilitar ideologies genocides també és un delicte, previst en l’article 607 del CP. A banda d’aquesta activitat delictiva, el desmantellament de la ràdio també pot tenir un efecte debilitador de l’escena ultra a l’Estat espanyol.

De fet el desmantellament de la ràdio va ser comentat entre aquests entorns ultres a través de les xarxes socials quan va transcendir la notícia de la detenció, el 31 de juliol. Aquests missatges ultres es van agrupar a Twitter entorn d’etiquetes com #ElRACNoEsDelito o #RadioBotellaLibertad. Amb aquest darrer hashtag es van emetre 418 piulades, gairebé totes elles en castellà. Malgrat que els Mossos també van assegurar en la seva nota que “la policia de la Generalitat va poder determinar l’ampli abast de l’emissora en observar contactes no tan sols a nivell de l’Estat espanyol sinó també a d’altres indrets del món, principalment Sud-amèrica”, l’anàlisi de les piulades amb aquesta etiqueta evidencia que aquesta ràdio promoguda per un membre dels ultres del RCDE tenia bàsicament influència entre ultres del Reial Madrid, que tradicionalment han mantingut contactes estrets amb els primers. Això ho evidencien tant els perfils més actius en l’ús de #RadioBotellaLibertad com els més mencionats en piulades amb aquesta etiqueta. Els conceptes que usaven els usuaris de l’etiqueta #RadioBotellaLibertad feien referència a la llibertat d’expressió i la democràcia, però el fet que una bandera nazi fos de les fotos més compartida en piulades reclamant #RadioBotellaLibertad i que aquesta etiqueta es combinés amb altres com #odio o l’antisemita #siónrepresión deixa en evidencia, un cop més, que rere aquest discurs s’escudava una audiència ultra d’un mitjà ultra.

Hi ha 3 comentaris

  1. Com puc contactar amb l’autor d’aquesta noticia en privat? No vull deixar públic el meu correu electrònic.

    Gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s