Pactes de ferro tou

Quina rellevància pública té que el jugador del Caldes CF suspès temporalment de la Federació Catalana de Futbol per fer salutacions feixistes durant un partit de futbol sigui fill del president de la FECAC, Francisco García Prieto? Va ser una pregunta que ens vam fer quan vam aconseguir aquesta exclusiva a la Directa i ens vam plantejar si calia publicar-la. Vaig redactar aquest breu text sobre l’assumpte a la secció ‘Pensem’ de l’edició 312 del setmanari, que s’imprimeix cada dimecres gràcies als subscriptors. Podeu subscriure-us aquí a la Directa, “un mitjà de comunicació en català d’actualitat, investigació, debat, i anàlisi” que vol “exercir la funció social de denunciar els abusos i injustícies i potenciar les alternatives” “amb vocació d’independència”.

===========================================

Potser va ser un acte puntual, la salutació feixista amb què el futbolista del CF Caldes Francisco García Astorga va provocar els aficionats de l’equip contrari el 24 de març. I sens dubte el pare, Francisco García Prieto, sempitern president de la Fira d’Abril i les entitats andaluses a Catalunya, no és responsable dels actes del seu fill.

Però pot ser, també, un esdeveniment simptomàtic. Simptomàtic de l’herència d’un model d’integració pujolista bastit sobre la cooptació i el clientelisme. Davant l’amenaça d’un García Prieto que mai es va presentar a unes eleccions però sempre va amenaçar amb despertar un suposat drac lerrouxista adormit al cinturó, llei de ferro de l’oligarquia: tu no et poses en política (lingüística) i jo no em poso en la FECAC. Tu respectes el meu imperi, jo et deixo fer el teu. I així els García Prieto de torn segueixen dictant, anys després i malgrat les sentències, qui subministra la mançanilla a la Fira d’Abril (que sol coincidir amb qui contracta un altre fill seu). Sempre i quan no es posi en política. El clientelisme que venç, però no convenç.

I com que no convenç, aquesta mena d’integració s’acaba ràpid quan les engrunes a repartir són escasses o quan la política, malgrat tot, ocupa un lloc tan preeminent que ja no es pot dissimular amb lleis de ferro. I llavors, quan imitadors filofeixistes de legionaris surten en processó en algunes ciutats catalanes i PxC fa el salt des de la carlina Vic a algunes perifèries desencantades amb el PSC per recollir regidors, als fills d’alguns nous cacics els surt algun braç alçat sense voler.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s