Combatre l’odi: anomenant-lo pel seu nom

#lOdiSilenciatMata

Roger Albert. Carlos Gustavo Bueno. Aitor Zabaleta. José Rescalvo Zafra: la transsexual Sònia. Amar Amhamdi. Wilson Pacheco. David Martín. Ricardo Rodríguez. David González. Carlos Palomino. María Rosario Endrinal. Ndombele Augusto. Ibrahima Dyei. Lucrecia Pérez. Justo Muñoz Martín. Frederic Rouquier…

I Guillem Agulló. Assassinat per la ultradreta ara fa 20 anys.

En un acte el novembre passat el representant al Bundestag d’un dels barris més diversos d’Europa, Kreuzberg de Berlín, Hans-Cristian Ströbele, sempitern crític del partit dels Verds, va afirmar que no pot garantir als ciutadans d’origen estranger que a Alemanya estan segurs: durant deu anys un grup neonazi havia assassinat una desena de ciutadans turcs al cor del continent. Impunement: la policia descartava sistemàticament el mòbil racista i criminalitzava les víctimes. Racisme institucional.

I nosaltres, podem garantir que tothom viu segur al nostre Estat per molt diferent que sigui? No mentre el cas de Guillem Agulló, el de Maria Rosario Endrinal, el de Roger Albert… i tots els altres no siguin res més que casos individuals, puntuals i independents, deslligats d’un context. No mentre no percebem que són símptomes del mateix fenomen, i que allò que tenen en comú és l’odi com a mòbil de morts que són més absurdes encara que qualsevol mort, per naturalesa absurda. Si no l’anomenem pel seu nom, no percebem l’odi. I si no el percebem, no el combatem. I llavors és necessari el ritual del record. Ritual, sí, però necessari.

Aquí, algunes llistes (no contrastades per mi) que agrupen nombrosos casos de crims d’aquesta mena:

Movimiento contra la Intolerancia (fins el 2002)

Llista d’actes violents de caire feixista al País Valencià

Llista d’assassinats d’odi des del 1991 fins al 2008

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s