L’outing, una eina controvertida contra la ultradreta

Aquest article va aparèixer en un Quadern d’Illacrua dedicat a l’antifeixisme a Alemanya que també incloïa un reportatge d’Àlex Romaguera sobre el 80è aniversari d’Acció Antifeixista i una fotografia comentada de Miquel Ramos. La peça que podeu llegir a continuació acompanyava una altra de Roger Suso sobre una altra estratègia de la lluita contra la ultradreta, que, a diferència dels outings, aposta per la rehabilitació dels seus militants: “EXIT, una sortida pels neonazis penedits a Alemanya”. La podeu llegir al bloc d’aquest periodista. Els quaderns d’Illacrua apareixen setmanalment amb la Directa,”un mitjà de comunicació en català d’actualitat, investigació, debat, i anàlisi”, que vol “exercir la funció social de denunciar els abusos i injustícies i potenciar les alternatives”. Es finança gràcies a les aportacions dels subscriptors, i hom s’hi pot subscriure a través d’aquesta plana web.

Maria Dimerli en una manifestació neonazi

Maria D. a una manifestació neonazi el Primer de Maig del 2010 a Schweinfurt, segons Indymedia.

Estudia Ciències Polítiques a Freiburg, una bucòlica ciutat a la Selva Negra, a Alemanya, i viu al llogarret de March-Buchheim: la vida de Maria D., de 21 anys, sembla tranquil·la. Però aquests dies és a l’ull de l’huracà. El sindicat d’estudiants de la seva universitat va publicar dilluns una declaració en què rebutja la presència de neonazis al campus, referma la seva adhesió a la democràcia i la tolerància i demana al rectorat que s’ocupi de lluitar contra la ultradreta a les aules. Ho ha fet després que, el semestre passat, el grup Antifa Autònom de Freiburg, un dels més actius a la RFA, revelés a Indymedia que D. milita al partit neonazi alemany, l’NPD, i ha escrit centenars de comentaris racistes a fòrums d’Internet.

La jove estudiant va ser l’objectiu d’una de les moltes accions d’outing que, des de fa alguns anys, organitzen activistes antifeixistes en un país en què no és estrany veure, a les parets dels casals autònoms, cartells que denuncien militants neonazis mostrant els seus retrats, noms i cognoms. És una forma de lluitar contra la ultradreta contrària a la rehabilitació i reinserció dels ultres que busquen entitats com Exit: Inspirats en el moviment LGTB, que ha usat els outings per revelar la homosexualitat d’alguns famosos, els outings antifeixistes alemanys revelen la ideologia ultradretana d’alguns ciutadans anònims. Però al contrari que el moviment gai, els antifeixistes no busquen l’acceptació dels afectats, sinó la seva exclusió de la societat. Per aconseguir-ho els activistes difonen les seves dades personals i activitats ultres repartint pamflets al seu veïnat, prop del seu lloc de treball o penjant-les a Internet.

El president d’una associació policial balear, entre els afectats

La xarxa és l’àmbit on es va produir un dels outings més sonats, a inicis d’enguany. Un grup vinculat a Anonymous anomenat Nazi-Leaks va publicar milers de dades personals i mails obtinguts ‘hackejant’ webs d’empreses de venda on-line de material ultra o d’organitzacions com l’NPD (les dades van ser penjades a un web que ja no existeix, però estan conservadors en mirrors com aquest). Entre les pàgines ‘hackejades’ hi havia la de l’Arenal de Sevilla. Nazi-Leaks va difondre una llista de correus i telèfons de 1425 clients d’aquesta tenda andalusa que distribueix a través d’Internet tota mena de material franquista i falangista.  Hi figuraven Enrique Garza Grau, assessor jurídic de la patronal taurina Anoet; Vicente Tamarit, president de la secció de la International Police Association a les Illes Balers; o Javier María Pérez-Roldán y Suanzes, que exercí d’advocat d’hazteoir.org quan l’entitat va denunciar la CNT per criticar una visita de Benet XVI a Madrid. L’acció de Nazi-leaks va permetre demostrar que Blood&Honour, prohibida en Estats com l’alemany o l’espanyol, hi manté certa activitat.

Però, com passava amb els outings LGTB, els antifeixistes tampoc estan lliures de crítiques perquè vulneren del dret a la intimitat dels afectats. L’organisme federal alemany que espia tant la ultradreta com l’extrema esquerra, el Verfassungsschutz, assegura, en la seva memòria del 2011, que els outings van causar com a mínim tres episodis de violència entre neonazis i antifeixistes l’any passat. Les crítiques no provenen només de l’aparell repressiu de l’Estat: un article al diari Tageszeitung considerava el gener passat que accions com la de Nazi-Leaks no aconseguien massa avenços en la lluita contra la ultradreta. Al contrari, els damnificats es podien radicalitzar encara més, fent impossible la seva rehabilitació.

L’assemblea d’estudiants de la facultat de Ciències Polítiques de Freiburg, en canvi, ha saludat l’outing de Dimerli i ha demanat a la fiscalia que investigui si la noia va incitar a l’odi amb els seus comentaris a Internet. Però ha apostat per una altra via per rebutjar la presència de neonazis a la universitat:  la setmana passada va convidar els estudiants que volen posicionar-se contra la ultradreta a fer-se una retrat. Ara els penjarà, amb el nom dels voluntaris, en forma de cartell pel campus en el marc d’una acció que ha anomenat ‘Contra-Outing’ (Gegen-Outing).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s