Felip Puig nega que els Mossos causessin la pèrdua d’un ull a Ester Quintana el 14-N i insisteix que l’agressió a un menor va ser fortuïta

El conseller d’Interior en funcions, Felip Puig (CiU), està compareixent a la diputació permanent del Parlament per donar explicacions sobre les actuacions policials durant la vaga general del 14-N. Unes actuacions molt polèmiques arrel de la difusió d’un vídeo on es veu com uns agents antidisturbis dels Mossos d’Esquadra colpegen repetidament amb les porres un menor a Tarragona que va haver de rebre quatre punts i del cas d’Ester Quintana, que va perdre un ull arrel de l’impacte d’un objecte. Una compareixença, per cert, a la qual els Mossos han impedit el pas als dos mitjans que han contribuït a fer públic el cas de l’Ester Quintana distribuint el vídeo amb les seves declaracions, la Directa i el 15m-tv, segons han denunciat ambdós mitjans.

Aquestes són les explicacions que Puig ha donat sobre els casos d’Ester Quintana i del menor agredit a Tarragona:

ESTER QUINTANA: PÈRDUA D’UN ULL

Puig modifica lleugerament la primera versió dels fets que va oferir en la roda de premsa immediatament posterior al 14-N, quan va insistir en que els Mossos d’Esquadra no van disparar salves a la part baixa del Passeig de Gràcia, on va ser ferida Ester Quintana, i va obviar els dispars a la zona ‘calenta’ dels aldarulls, la Via Laietana. Ara diu que sí que hi va haver salves al Passeig de Gràcia i no amaga els dispars més al sud.

Amb tot, manté els grans trets de la versió oficial: els Mossos no van disparar bales de goma i cap projectil a les immediacions del carrer Casp. I insinua que allò que va ferir l’Ester Quintana va ser algun objecte llençat pels vaguistes. El conseller segueix d’aquesta manera en aquest cas concret una de les idees bàsiques de les explicacions que està oferint, que és culpabilitzar dels fets els protestants. Per exemple subratllant, com ha fet, que la manifestació convocada pels sindicats majoritaris havia acabat sense incidents quan es van produir les càrregues a la Via Laietana.

Bales de goma no, projectils més precisos: a on apuntaven els antidisturbis?

Una altra estratègia de Puig és insistir que no es van disparar bales de goma el 14-N. Cert. Però incomplet. Els Mossos van disparar uns projectils de polímer que els Mossos d’Esquadra van començar a introduir el 2010. Fan el mateix mal i per tant tenen el mateix efecte que les bales de goma, però permeten disparar amb més precisió: les armes que les disparen, les LL-06, permeten apuntar millor i, com que són de polímer i no de cautxú, no reboten. Precisament per això la policia catalana va començar a usar-les enlloc de les bales de goma. Les sospites que aixeca aquest fet són més greus i, per tant, les explicacions que hauria de donar Puig són més profundes: si els projectils que van disparar els Mossos permeten més precisió i no reboten, a on apuntaven els agents antidisturbis?

AGRESSIÓ D’UN MENOR A TARRAGONA

Puig torna a insistir que els cops que va rebre el menor a Tarragona van ser “fortuïts” i “involuntaris”, tal i com ja va fer en la seva roda de premsa immediatament posterior al 14-N. Ara, però, admet quelcom que va obviar llavors: que a banda del primer cop de porra que rep el noi de forma potser accidental (un cop de porra donat de forma antireglamentària, movent l’arma de dalt a baix i no de costat com estableix la norma que s’ha de fer), un altre policia l’agredeix quan ja és a terra. “Després d’aquest cop involuntari arriben dos altres agents que, desconeixedors de l’incident, colpegen el que consideren uns manifestants ajupits que volen evitar la dispersió i una noia que els recrimina la seva acció”, justifica Puig.

Expedient excepcional per una actuació gens excepcional

En aquest cas, i donada la obvietat de les imatges, Puig no pot recórrer a la estratègia culpabilitzadora dels vaguistes com en el cas de Quintana i ha d’admetre quelcom difícil d’obviar: “Són imatges que incomoden, que enutgen i que fereixen la sensibilitat de qualsevol que les vegi”, diu.

De fet, en la seva primera roda de premsa posterior al 14-N Puig ja va anunciar que s’havia obert una informació reservada dins del cos per esclarir els fets. Una mesura que sorprèn: és habitual observar actuacions d’aquesta mena per part d’antidisturbis en el marc d’incidents com el de la vaga general, i normalment no tenen conseqüències: no hi ha càmeres i els agredits no solen ser menors. Aquesta investigació reservada, ha anunciat Puig en la seva compareixença, està aturada mentre no es tanqui la investigació judicial penal que s’ha obert arrel de la denúncia presentada pels pares del nen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s