Primer condemnat a Alemanya relacionat amb el terror neonazi: Un dels principals cantants de RAC, sentenciat per incitar a l’odi

“Es desesperen, perquè no el/troben. Ell arriba, mata/i s’esfuma./Més emocionants que qualsevol thriller/ cacen l’assassí del Kebab”: amb versos com aquests saludava el rocker Daniel Giese, àlies Gigi, la sèrie d’assassinats de venedors de kebabs i altres comerciants migrants, generalment turcs, que van restar sense resoldre a Alemanya durant 13 anys, fins el novembre del 2011. No va ser fins llavors que la policia va descobrir la NSU, la cèl·lula terrorista neonazi que els va cometre amb total impunitat durant una dècada. La descoberta va desfermar una greu crisi a la RFA, va obligar a Angela Merkel a demanar perdó a les víctimes en un acte solemne d’homenatge, i va provocar la dimissió del cap dels serveis d’informació interior. Mentre els polítics segueixen intentant determinar què va fallar durant una dècada i si hi havia connivències entre infiltrats d’aquest servei i els terroristes, i la justícia segueix investigant la NSU, ha arribat la primera sentència relacionada amb l’assumpte: contra Daniel Giese, per incitar a l’odi amb aquesta cançó que hi fa referència.

Giese, que té 42 anys, fa RAC (Rock Against Communism, com s’autoanomenen els grups neonazis d’arreu d’Europa) des del 1986, n’és un dels principals cantants a Alemanya, i ha compartit escenaris amb grups de música ultres dels Països Catalans, com els Brigada 1238, ha estat condemnat per un jutjat de primera instància de Meppen (Baixa Saxònia) a set mesos de presó i una multa de 600 euros per incitar a l’odi i aprovar delictes, segons informen l’Spiegel, la Süddeutsche Zeitung i la Tageszeitung, entre d’altres. La pena ha estat commutada per tres anys de llibertat vigilada. Si en aquest temps el cantant torna a incitar a l’odi (per exemple en un concert), podrà anar a presó directament per complir-hi la pena.

Giese ha estat sentenciat per la cançó ‘Döner-Killer’ del CD ‘Adolf Hitler lebt!’ (Adolf Hitler viu!), publicat pel grup de RAC ‘Gigi und die braunen Stadtmusikanten (Gigi i els músics marrons, en al·lusió als colors nacionalsocialistes) i indexat com a perillós per la joventut a la RFA. El disc va ser publicat el 2010, un any abans que es destapés l’existència de la NSU. Per això, la cançó va posar encara en més evidència els serveis d’informació i els investigadors policials, que eren incapaços de relacionar tots els assassinats mentre l’escena neonazi ja en feia referència a les seves cançons. També va suscitar el dubte sobre què sabia exactament Giese sobre l’existència de la NSU. El jutjat, però, no ha investigat si Giese coneixia i, per tant, era connivent amb el grup terrorista, i ho ha considerat poc probable.

El procés s’ha concentrat, en canvi, en l’acusació d’incitació a l’odi que va formular la Unió dels Perseguits del Règim Nazi – Federació dels i les Antifeixistes, una entitat que existeix a Alemanya des dels anys 40 i que en alguns moments de la història fou perseguida per tenir vincles amb el Partit Comunista, perseguit a Alemanya de l’Oest als anys cinquanta. A banda de la cançó on Giese fa referència als assassinats de la NSU, el tribunal també ha condemnat el cantant per les cançons ‘Bis nach Istambul’ (Fins a Estambul), on es compara una suposada repatriació dels migrants alemanys amb la deportació dels jueus durant el nazisme, i una altra on es nega l’Holocaust.

La sentència ha transcendit poques setmanes després que, el 22 de setembre passat, la Süddeutsche Zeitung revelés que la policia investiga si la NSU tenia vincles amb una altra banda de música neonazi, els ‘Bandidos’. Segons el rotatiu bàvar, els investigadors van recollir després d’un tiroteig al local dels Bandidos a Berlín el juliol passat restes d’ADN que es corresponen amb unes altres restes trobades a la casa que habitaven els integrants de la NSU, entre d’altres pistes.

Aquestes són noves informacions sobre la investigació que segueix en marxa sobre la NSU, que tenia tres integrants. Dos d’ells es van suïcidar en ser descoberts, el mateix novembre del 2011, i la tercera integrant, Beate Zschäpe, està detinguda. També roman detingut Ralf Wohlleben, un líder del partit neonazi alemany, l’NPD. En total hi ha 13 sospitosos, i la fiscalia podria tenir enllestida la seva qualificació el proper 13 de novembre, quan es compleixi un any de la detenció de Zschäpe. Així ho va assegurar el Bild, que també va avançar que la vista judicial podria començar el febrer de l’any vinent i es podria celebrar a Múnic, perquè la major part dels assassinats van ser comesos a Baviera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s