Eurovegas als Ports de Beseit

Ni a Madrid ni a Barcelona: Eurovegas ha anat a parar a les Terres de l’Ebre: a Bot (la Terra Alta). Si, quan hom arriba al municipi per la carretera, segueix recte, entra al nucli i pot continuar cap a Horta de Sant Joan i Vall de Roures. Si, a la primera rotonda, gira a la dreta, es trobarà amb el macrocomplex d’oci i joc de Sheldon G. Adelson retallant-se contra la serra de Pàndols i els Ports de Beseit. O això anuncia el cartell a l’entrada de Bot: ‘€urovegas’ és allà, promet.

Òbviament menteix. Eurovegas amenaça només un paratge d’alt interès natural i patrimonial de Catalunya, el Delta del Llobregat: els Ports, a les Terres de l’Ebre, poden respirar tranquils perquè el complex no hi aterrarà. Si hom gira a mà dreta a la rotonda de Bot, topa amb una carretera a mig fer, enmig de solars desendreçats, rere una tanca que barra el pas a tothom.

L’anunci que Eurovegas és allà, doncs, és obra d’algun veí bromista. I menteix sobre la geografia de Bot, però reflecteix de forma prou fidedigna una situació ben real del país, els seus governants i la manera de fer que tenen i les seves polítiques d’incentivació econòmica.

Una cerca permet esbrinar que allà on el cartell situa l’Eurovegas de Bot diversos dirigents hi prometen, des de fa dècades, l’erecció d’un polígon industrial. El projecte va ser un cavall de batalla comarcal de CiU a les darreres eleccions nacionals: Oriol Pujol, inclús, va arribar a retratar-se amb dirigents comarcals de la federació a la rotonda que hi havia de donar accés, tot denunciant que el tripartit no havia enllestit ni el primer ni la segona. Dos anys després i ja amb un altre Govern, l’alcalde socialista de Bot assegura que el polígon està aparcat definitivament, segons explica el mitjà digital la Marfanta. I ja li està bé al batlle: la demanda de solars industrials, va recordar en una entrevista al Canal 21 Ebre, és minsa a una comarca, la Terra Alta, eminentment dedicada a l’agroalimentació i el turisme:

Mentre el Govern persegueix la instal·lació d’un macrocomplex de joc i oci per atreure encara més inversions i activitat al Cap i Casal de Catalunya, desatén les seves promeses de promoció econòmica a un dels indrets més remots del país, gairebé ja a la Franja? Potser volia subratllar això, el veí bromista? Els polítics s’embranquen en un deliri més, un altre projecte d’aquells que han de reactivar l’economia, Eurovegas, que al final acaba en no res, com el polígon de Bot? Potser era això, el que volia dir el manipulador del cartell? Eurovegas, malgrat les seves grans dimensions, no és més que un deliri provincià equiparable al polígon de Bot? Bot, una Catalunya en miniatura?

En tot cas, al visitant d’aquest municipi de la Terra Alta li queda clara una cosa: Eurovegas ja ja ha esdevingut un mot per referir-se, fins i tot als confins més remots de Catalunya, als deliris polítics i econòmics que acaben en no-res.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s