Els alemanys també protesten

Font: Frankfurter Rundschau

Un home gran sosté una pancarta de protesta davant d’una colla d’antidisturbis. L’escena s’ha reproduït molts cops en els darrers mesos al sud d’Europa; a Itàlia, Grècia, els Països Catalans o Espanya. Però aquest cop l’home és alemany. I protestava, aquest dijous, en un indret que té una doble simbologia.

Alça la seva pancarta al cor financer de la Unió Europea, a Frankfurt, que ell ha rebatejat com a ‘Bankfurt’. I proclama, en ella, “Achtung (alerta)! Zona lliure de democràcia!” tot just davant d’un dels indrets més emblemàtics de la democràcia alemanya: la Paulskirche. És el Cadis alemany: allà es va aplegar el primer parlament democràtic del país el 1848, quan els alemanys d’arreu, fins llavors súbdits d’infinitat de regnes i principats, van revoltar-se contra els seus sobirans de l’ancient régime i van escollir lliurement els seus representants en una assemblea nacional que somniava per primer cop en un país unit. I allà, al cor de l’Europa financera, i al bressol de la potència que ha bastit i sosté la UE, aquest home va aixecar aquest dijous la pancarta.

El context de l’escena és el #Blockupy: amb aquest eslògan el moviment dels indignats alemany s’endureix i supera l”occupy’, la mera acampada. Ara ha convocat unes protestes que, des de dimecres passat fins diumenge, pretenien bloquejar el districte financer de Frankfurt. Ja coneixem el fenomen d’enduriment a Catalunya, on hem vist durant els mateixos dies com el 15-M abandonava les places per anar a protestar allà on ells consideren que fa més mal; al seu ‘Mordor’ particular.

La resposta del poder també la coneixem bé els catalans: els mandarins del BCE que ja van assajar la seva manera de bloquejar ciutats a inicis d’aquest maig durant la seva ‘tournée’ per Barcelona han repetit el xou a la ciutat que els acull permanentment. Amb mandat judicial: tot just dimecres al vespre el Tribunal Constitucional alemany donava el seu vist-i-plau a la prohibició de manifestar-se pels carrers de Frankfurt que les autoritats havien decretat. Amb una excepció; dissabte sí podrà haver una protesta central.

El panorama urbà que ha sorgit a Frankfurt des de llavors ens és familiar: 5.000 policies, alguns vinguts d’altres estats, han pres l’urbs. Els diaris parlen d’estacions de metro cancel·lades, negocis blindats, la universitat ha suspès les classes… l’acampada que s’ha allargat durant mesos davant del gratacels del BCE va ser desallotjada dimecres, amb 16 detinguts. Tres busos han estat aturats a l’autopista quan es dirigien a Frankfurt i la policia ha prohibit als 200 ocupants romandre a la ciutat abans de diumenge. Durant dijous ha impedit que uns 200 manifestants sortissin de l’estació. La cirereta, per ara, ha arribat al vespre, quan uns 700 indignats han acampat a la Römerplatz, al cor de Frankfurt, i la policia els ha desallotjat. En total, 150 detinguts, tot segons la Frankfurter Rundschau.

La propaganda justificativa del desplegament policial també ens és coneguda: la policia esperava 40.000 manifestants aquests dies a Frankfurt, entre ells antisistema violents. Les autoritats alemanyes, més exactes que les nostrades, han arribat a calcular quants violents podria haver-hi: 2.000. I el diari conservador Frankfurter Allgemeine Zeitung, fa notar que hi ha manifestants “que havien viatjat des d’Itàlia”.

Ara els mitjans alemanys es pregunten com anirà la jornada de divendres. I la manifestació de dissabte.

Mentrestant, les protestes de Frankfurt ja han deixat instantànies curioses no només als carrers, sinó també a la xarxa: aquest dijous al vespre l’eina Trendsmap, que permet fer un seguiment geogràfic dels hashtags a Twitter, revelava en quins llocs d’Europa es parlava del #Blockupy. Alemanya és un país federal de debò, amb múltiples pols, i a banda del de Frankfurt destacaven els de Berlín, Múnic, Stuttgart, Hamburg i la conurbació renana. També les veïnes Àustria i la zona germanòfona de Suïssa.

Però més interessant és mirar fora de l’àrea germana: a banda de Londres i el Benelux, Itàlia i Espanya seguien ben atentes els esdeveniments a la ciutat des d’on es dicten els seus designis (l’absència de la tercera convidada habitual a la tríada mediterrània, Grècia, potser s’explica pel seu grafisme diferent). Els francesos, en canvi, no piulaven sobre allò que passava a Alemanya poques hores després que el seu nou president es trobés amb la cancellera Merkel.

Més informació

Si voleu seguir les protestes del Blockupy a Frankfurt, us recomano:

– La Frankfurter Rundschau, un diari de la ciutat que té un apartat especial dedicat al Blockupy.

– La Frankfurter Allgemeine Zeitung, el principal diari conservador alemany. S’edita a la ciutat, però cal buscar al seu web per trobar notícies sobre la protesta.

– La TAZ, un diari que s’edita a Berlín però que, des de la seva orientació d’esquerres i alternativa, segueix intensament la protesta Blockupy.

– La Tagesschau, els serveis informatius de la primera cadena pública alemanya, ARD. L’ARD consumeix les informacions elaborades pels canals autonòmics com el Hessischer Rundfunk, del Land de Hessen on és Frankfurt, que té una rúbrica específica dedicada al Blockupy.

– A Twitter s’hi parla amb el hashtag #Blockupy.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s