“La incògnita del casal al Clot és si canalitza cap al voluntariat o entrena per a la violència”

(Informació publicada al Setmanari de Comunicació Directa. La Directa és un mitjà multiplataforma “horitzontal, assembleari, autogestionat i descentralitzat al territori” que entén “la comunicació com una eina de transformació social” i “vol ser una eina comunicativa per a visualitzar les pràctiques dels moviments socials, i aquells projectes polítics, socials i culturals que plantegen un model alternatiu a l’actual” “a través d’un periodisme seriós i de qualitat. Us hi podeu subscriure aquí)

===========================================

La revelació que un grup de joves neofeixistes han obert un centre social a Barcelona obre un seguit d’interrogants sobre l’extrema dreta als Països Catalans. Qui impulsa el Casal Tramuntana del barri del Clot? Amb quin objectiu? Xavier Rius Sant és un periodista expert en la ultradreta i PxC, i va publicar l’octubre passat el llibre ‘Xenofòbia a Catalunya’. Mira d’aclarir algunes de les incògnites.

Què és el Centre Tramuntana?

Què és no ho sabem. El fet és que és un centre social que es crea simultàniament amb el que s’ha fet a Castelló, Proyecto Impulso, que s’inaugurava el 14 de gener. Venien a inaugurar-los dos personatges del neonazisme italià, en Gianluca Iannone, creador de la Casa Pound, i en Gabriele Adinolfi, que havia estat empresonat pels atemptats de Bolonya que van fer 80 morts [el 1980 a l’estació d’aquella ciutat].

Com és el moviment que lideren Iannone i Adinolfi i en el qual s’inspiren explícitament els impulsors del Tramuntana?

Adinolfi havia estat al MSI i en totes les escissions que ha tingut l’extrema dreta italiana. Ara hi ha partits que han estat al govern, i teòricament reneguen del feixisme, però tenen un punt antiimmigració i antiislàmic. La Casa Pound agafa el nom d’Ezra Pound, un poeta americà que des de l’any 1939 va viure a Roma i feia propaganda a favor d’Alemanya i Mussolini. Teòricament no reivindiquen ni Hitler ni Mussolini, però neguen allò que ells anomenen “la veritat dels guanyadors”. I això és l’excusa per crear el que anomenen “feixime del tercer mil·lenni”. La Casa Pound va ocupar i rehabilitar cases que es van ocupar per a gent necessitada, com pot haver fet Hamàs.

“La Casa Pound a Itàlia estava en l’àmbit marginal fins que l’alcalde de Roma els va donar diners”

I quin ha estat el resultat d’aquest moviment?

Estaven en l’àmbit marginal fins que el nou alcalde de roma, Gianni Alemano, del partit de Berlusconi, els ha donat moltes subvencions com a centre social. No sabem quin vincle hi tenen, però els ha donat molts diners. El que estan fent és aglutinar joves de l’àmbit del que seria l’extrema dreta. Els canalitzen en una tasca de voluntariat i en uns centres socials, culturals i esportius, o els estan preparant gent per ser la base de partits d’extrema dreta identitària? El tema és si canalitzen d’una manera positiva o si recluten.

Dius que tenen vincles amb la dreta que ha governat Itàlia?

Allà no estan governant feixistes com a tals. A nivell europeu hi ha dues marques: L’Aliança Europea per la Llibertat i el Moviment Europeu de Llibertats i Democràcia. Els primers mantenen l’antisemitisme i els segons potencien la islamofòbia. La Casa Pound s’emmarcaria, amb la Fiamma Tricolore, en el primer, però de fet estan rebent molts diners de la Lliga Nord, que està amb els segons. La pregunta és quin vincle hi ha amb Adinolfi i els que governen, però l’alcalde de Roma els ha donat molts diners.

Tenen potencial violent?

Gianluca Casseri, que va matar dos senegalesos a Florència [el desembre passat], era un escriptor que estava a la Casa Pound. Hi ha fotos a Internet d’ell amb la bandera de la Casa Pound, que és una tortuga. Els responsables d’aquest moviment van dir que era un descerebrat. Però ningú sap quina relació hi tenia realment.

A Catalunya el Casal Tramuntana també podria ser un lloc de reclutament?

El responsable aquí a l’Estat és Enrique Ravello, responsable de relacions internacionals de PxC; exmembre de CEDADE [Cercle Espanyol d’Amics d’Europa, un grup revisionista] i del MSR, que té la revista Europeae, que es pot comprar a la llibreria Europa o per subscripció. Ell té molts seguidors de l’antiga extrema dreta feixista espanyola. I ningú sap si Ravello està fent el seu pla B, alhora que està amb Anglada, que és el seu pla A. No se sap si a l’Anglada li explica tota la història o si això del Casal no ho sap ningú.

Quin perill hi ha que casals així esdevinguin un focus d’ultres violents a Barcelona?

L’assumpte és si canalitzen els joves cap a una tasca de voluntariat o si els entrenen per a la violència. No sabem on seran aquests xavals d’aquí a cinc anys; és impossible dir-ho. Ara, seria molt contraproduent que aquí es generés violència en contra del casal. Animaria que passés allò que ha passat a València, on els ultres han dit “anem a caçar indepes”. Aquí hi ha hagut actes violents.; SOS Racisme en fa cada any l’informe anual; però jo crec que són més agressions individuals de quatre xavals que s’han fumat un porro; no és estructurat políticament. A Catalunya l’extrema dreta està bastant canalitzada per PxC, la qual cosa té una part positiva en el sentit que no van apallissen a la gent; la qual cosa no fa que sigui positiu que existeixi PxC.

“Si els ultres se senten atacats poden reaccionar de manera violenta” com a València

Així existeix perill si se’ls ataca?

A València o a Madrid l’extrema dreta ha tingut actes violents, i aquí no: aquí fan llibreries o fan PxC. Però si se senten atacats poden reaccionar de manera violenta, i aquest moment és contraproduent. Si passés dos caps de setmana allò que va passar al Poble Nou [on un grup d’antifeixistes van aturar un concert neonazi assaltant el bar on se celebrava] hi hauria gent que voldria actuar.

Parlava del cas de València. La ruta pels Països Catalans d’Adinolfi i Iannone Castelló també els havia de dur a Castelló, on hi ha un casal similar anomenat ‘Proyecto Impulso’. Tramuntana pot ser una via d’entrada de la ultradreta més violenta al Principat?

Proyecto Impulso és el mateix que el Casal Tramuntana. El tema és si això és una xarxa per potenciar un partit com Plataforma que Anglada vol instaurar a tot l’Estat; si això és la base social d’aquest futur partit, o no té res a veure i Anglada és sincer quan diu que ell no en sap res. Pel que fa a l’extrema dreta valenciana, no tinc clar que Espanya 2000 participés a Impulso. Recordem que Espanya 2000 és liderada per José Luis Roberto, cap de Levantina de Seguridad i de l’Associación de Clubs de Alterne, i que prové de l’antiga extrema dreta blavera i anticatalana, que havia fet atemptats fa 30 anys. A les fotos de l’acte de Castelló no es veu enlloc en José Luis Roberto, però en canvi s’hi aprecia l’Enrique Ravello.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s