L’alegria de ser del Prat – Fira de raça Prat 2011

S’apropa Nadal i per tant aquest cap de setmana ha tornat la Fira del pollastre Raça Prat, que ha celebrat la seva 38ena edició. Allà, al pavelló agrícola, en ple epicentre de la fira entre pollastres, cavalls i ponnys, en Xavier Esteban hi ha exposat la seva obra Actualitzacions.Prat. Em va fer tot un honor demanant-me que li fes un text sobre aquest projecte fotogràfic que va elaborar l’any passat gràcies a la Beca Fotografia i Societat de l’Ajuntament del Prat. Aquest petit text ha estat la meva contribució a la fira d’enguany; i us el deixo aquí. Podeu veure aquí les fotografies d’en Xavi Esteban i aquí podeu esbrinar quina impressió ha tingut en veure-les l’hospitalent Luis V. Bagán Nebot (que, per cert, ha fa una gran feina de recuperació de la història de l’Hospitalet al seu bloc).

 L’alegria de ser del Prat

Insalubritat, incultura, pobresa, violència: són les principals constants que, tot resumint segles d’esdevenir del nostre Prat, va identificar Jaume Codina quan va descriure la història de ‘la gent del fang’. La colonització d’un delta, propina que la terra només entrega a l’home a desgrat, no és cosa fàcil: els protagonistes de les velles fotografies que han inspirat en Xavi Esteban en el seu projecte ‘Actualitzacions’ foren pioners que es van enfrontar a aquestes dures constants històriques per guanyar-se-la.

Dècades, potser més d’un segle després, en Xavi Esteban emprèn l’experiment d’actualitzar aquestes imatges i retrata la gent del fang d’ara en escenaris que invoquen aquells que emmarcaren la vida i les imatges dels seus antecessors: aquells paisatges deltaics tan característics que Pau Vallhonrat copsà en el vers: “A baix la plana; a dalt el cel/i entorn el fang, el fang, el fang… i Déu”.

El resultat encoratja. Les imatges els nous pratencs ens revelen una nova constant que ha sorgit en la vida pratenca: l’alegria de ser del Prat. El foc que els Diables encenen un vespre en un camp deltaic sembla celebrar la joia de viure en aquesta ciutat que, malgrat tot, ha aconseguit sorgir del fang gasiu.

Quin és el motiu del canvi que revelen les ‘Actualitzacions’ d’en Xavi Esteban? Un d’ells, segur, és el treball, que ja Codina assenyalà com una altra gran constant: la feina dels pagesos que s’aplegaven a la vella Ricarda temps ençà o la dels obrers de SAÓ que s’hi ha deixat fotografiar ara a la nova. I una altra és la comunitat: el gust de compartir la vila que mostren entitats com el CB Prat, les puntaires o la Casa d’Aragó, que enriqueixen la ciutat i que, plegats, han posat en les fotos.

Gaudiu de les fotos; contagieu-vos de l’alegria de ser del Prat que reflecteixen!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s