Unitat contra la ultradreta: no és la panacea, però és millor que la mà dura o el civisme

Fa un any i mig, sis mesos abans de les eleccions catalanes i un abans de les municipals, PxC desembarcava a l’àrea metropolitana: el partit ultra nascut a Vic presentava les seves candidatures al Baix Llobregat en un acte a Sant Just Desvern. No era un marcià que arribava als barris: en molts suburbis ja es podia escoltar llavors comentaris d’aquells que comencen amb “Jo no sóc racista, però…”, i la formació d’Anglada acudia a recollir els fruits d’aquesta desconfiança vers els veïns nouvinguts en temps de crisi. Volia fer el salt de l’anècdota comarcal a la categoria nacional, doncs, aprofitant el malestar als barris. La pregunta que es plantejà llavors a partits, entitats i moviments socials fou: Com respondre aquest fenomen? Ignorar? Denunciar? Tractar amb normalitat?

Un grup que va apostar clarament per una de les tres opcions fou Unitat Contra el Feixisme i el Racisme. La seva elecció era denunciar. Citaven experiències com la del Regne Unit per assegurar que, si s’ignoren, fenòmens ultres com el de PxC no desapareixen, s’estenen; i que cal confrontar als rumors i les sospites entre el veïnat autòcton i el nouvingut les dades i el discurs de la tolerància.

La d’UCFR era una opció gens ben vista. I inèdita en la política catalana: la nova realitat demogràfica als barris metropolitans i les queixes d’alguns veïns més antics que se’n derivaven havia preocupat, sí, els partits governants. Però l’apropament clarament contrari als rumors i als estereotips, assenyalant que aquest era el principal mal dels barris, era titllat de ‘bonista’ per la dreta mentre que el centre-esquerra, tot tement perdre terreny d’aquesta dreta més dura que ells, desenvolupava el discurs del civisme, que combinava duresa i valors comuns.

UCFR s’ha llençat en les últimes setmanes al carrer a implementar la seva aposta: ha repartit fullets i ha fet molta propaganda, especialment als barris on PxC ha demostrat més presència. Les eleccions espanyoles del 20-N han esdevingut, doncs, un test a l’estratègia d’UCFR. Aconseguiria la seva aposta per la denúncia clara aturar PxC?

Fins ara res ho havia aconseguit: des de que feu el salt a l’àrea metropolitana, fa un any i mig, el partit ultra havia aconseguit quedar-se a les portes del Parlament i entrar a consistoris com el de l’Hospitalet, la segona ciutat de Catalunya, tot obtenint una seixantena de regidors a tot Catalunya. Les respostes de la política tradicional, doncs, estaven fracassant: el discurs anti-‘bonista’ i de mà dura de la dreta només ha aconseguit frenar PxC en indrets com Badalona, però no de forma generalitzada. I ja veiem què va quedant del PSC que entronitzà el ‘civisme’ com a valor fonamental de la vida i la convivència a les nostres ciutats. A les ciutats on aquest partit és més fort és on més ha crescut Plataforma mentre els socialistes perdien vots a carretades.

Doncs bé, en aquestes eleccions PxC ha perdut per primer cop substancialment vots: ha passat de 75.134 sufragis, el 2,4% de tots els emesos a Catalunya, en les eleccions al Parlament català, tot just fa un any, a 59.388 vots, l’1,73% dels sufragis a Catalunya, aquest 20-N. Ja en va perdre a les eleccions locals del maig, quan va assolir 65.905 sufragis, però llavors gairebé va mantenir el percentatge: un 2,3%. La davallada del 20-N no és espectacular, ni confirma que el fenomen ja s’ha aturat, ni molt menys. L‘eufòria de la nit electoral haurà de donar pas a un anàlisi tranquil que potser mostrarà que PxC ha consolidat certa base electoral que no li serveix per entrar a les institucions nacionals i estatals, però sí per fer run-run a les municipals.

De fet, la davallada tampoc és generalitzada. Si comparem els resultats de les eleccions catalanes i les espanyoles en alguns municipis (i cal comparar aquestes, que és on els electors poden deixar de votar més fàcilment partits petits com PxC en benefici del càlcul del ‘vot útil’), es registren inclús pujades: A Mataró PxC va rebre 1.740 vots el novembre del 2010 i n’ha aconseguit 2.518 aquest 20-N, després d’obtenir tres regidors el maig. A Sant Boi els sufragis han passat en l’any en què PxC ha obtingut, també, tres regidors a la ciutat, de 1.027 a 1.752. I a l’Hospitalet, on van sortir dos regidors, la dada és més espectacular: de 35 a 4.140 vots. Hi ha, però, caigudes significatives i simbòliques: a la seva ciutat, Vic, el candidat Anglada va rebre 1.006 vots quan volgué esdevenir diputat al Parlament i només n’ha rebut 400 quan ha volgut anar al Congrés. I a la segona ciutat on és més present, el Vendrell, PxC ha passat de 898 a 449. Es podria parlar, doncs, d’un creixement en pols on PxC acaba d’irrompre i de caigudes en llocs on la formació ja era present abans del 2010.

En tot cas, a banda dels casos concrets, la davallada es produeix arreu: a la demarcació de Barcelona PxC va rebre el novembre de fa un any 57.381 vots, i aquest diumenge en va obtenir 52.931 (amb el 99,9% escrutat). A Tarragona ha passat de 8.017 vots a 3.097, a Lleida de 3.295 a 1.070 i a Girona de 6.441 a 2.618 (amb el 100% escrutat aquestes xifres no augmentaran més que en alguns vots).

Així doncs: L’estratègia d’UCFR de denúncia clara, sense mitges tintes, sense por al ‘bonisme’ i sense arguments que comencen per ‘jo no sóc racista, però…’ no ha servit per eliminar el fenomen, però sí per aconseguir quelcom que ni el discurs de la mà dura ni el del civisme havien aconseguit: frenar-lo.

Hi ha un comentari

  1. Jajajaja..no os dais cuenta que muchos han usado el voto util para echar al psoe es que no teneis dos dedos de frente ,en las proximas pxc entrara en el parlament y tendremos mas representancion en los ayuntamientos ..os quereis colgar medallitas como buenos narcisistas ? vosotros mismos ,pero abrir los ojos …no queremos inmigrantes delincuentes en nuestras calles ..ya tenemos bastantes con los de aqui ..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s