Els ‘assassinats del Kebab’ enfronten Alemanya a “la pitjor mena” de terrorisme ultradretà

Portada de l’Spiegel corresponent a la setmana vinent, dedicada a “la Fracció de l’Exèrcit Marró”

“República en estat de xoc”, titula aquest vespre a tota pàgina l’edició digital de l’Spiegel. Tots els grans mitjans del país més important del continent europeu en van plens: per primer cop el govern alemany ha admès aquest diumenge, per boca del seu ministre d’Interior, i pocs mesos després dels atemptats de l’ultradretà Breivik a Noruega, que al país hi ha “terrorisme d’extrema dreta”. Angela Merkel ha afegit poc després que es tracta “extrema dreta de la pitjor mena” que “avergonyeix el nostre país” . “Les informacions que tenim fins ara mostren una imatge colpidora” que “així no ens l’havíem imaginada”, ha afegit la cancellera: la fiscalia alemanya ha descobert aquesta setmana l’existència d’una cèl·lula neonazi que explicaria, segons les investigacions, desenes d’assassinats xenòfobs, dos atemptats nazis i racistes i multitud de robatoris de bancs comesos des del 1998.

La portada de demà de l’Spiegel ja parla de la Braune Armee Fraktion (Fracció de l’Exèrcit Marró, el color dels nazis) en al·lusió a la RAF, la Fracció de l’Exèrcit Roig que als anys setanta va colpir la democràcia alemanya amb una sèrie d’atemptats terroristes d’ultraesquerra que van acabar amb la vida de diversos dirigents judicials i patronals del país. Ara, però, la democràcia alemanya no només està colpida de nou perquè acaba de constatar l’existència de terrorisme neonazi sostinguda al llarg del temps i malgrat la feina policial al país que governà Hitler i que ha fet tants esforços per no repetir la història. L’escàndol amenaça amb fer-se major perquè molts mitjans no descarten que els tres criminals actuessin en connivència amb els serveis secrets.

La descoberta de la història té tints de pel·lícula d’espies. Comença el setembre del 1997 a Jena (Turíngia) quan va aparèixer en una plaça de la ciutat una maleta amb una creu gammada pintada i alguns grams de l’explosiu TNT. No eren suficients per explotar, però posà la policia sobre la pista de dos homes, Uwe Börnhardt, Uwe Mundlos, i una dona, Beate Zschäpe. Eren tres vells coneguts de la policia, perquè participaven en trobades del grupuscle Thüringscher Heimatschutz, amb connexions al partit ultra NPD, amb representació en alguns parlaments regionals. El gener del 1998 els agents van desmantellar un laboratori d’explosius al garatge d’un dels tres sospitosos, però ja era massa tard: ells  havien fugit.

No van tornar a aparèixer fins 14 anys i mig més tard, a principis d’aquest novembre. El passat dia quatre els dos homes van ser trobats morts en una roulotte després de robar un banc, la casa on vivien va cremar i quatre dies més tard la dona ses va entregar a la policia.

L’aparició dels tres fugitius va desencadenar unes recerques que van permetre desencallar les investigacions de desenes d’atemptats de la passada dècada. A la roulotte s’hi va trobar entre d’altres armes la pistola d’una policia de tan sols 22 anys que morí a trets a Heilbronn (Baden-Württemberg) l’abril del 2007. Arrel d’aquest crim, que fins ara era un enigma, la policia va poder identificar material genètic que apuntaven al perfil fantasma d’una dona estaria darrere d’aquest i d’altres 35 delictes sense resoldre disseminats per tota la geografia alemanya.

Ara la policia no només ha trobat l’arma d’aquest crim. A la casa incendiada també van descobrir un DVD de 15 minuts en els quals els tres terroristes reivindiquen l’autoria dels coneguts com a “assassinats del Kebab” que, fins ara, la premsa havia atribuït a màfies. Estrangeres. Es tracta d’una desena d’assassinats de sis comerciants turcs, dos alemanys d’origen turc i d’un de grec des del setembre del 2000 fins l’abril del 2006. Els criminals els disparaven a sang freda als seus establiments a ple dia amb una pistola txeca que ha estat trobada a la casa cremada. Al vídeo els terroristes també reivindiquen la col·locació d’una bomba en un carrer de comerços turcs de Colònia que va ferir greument 22 persones el 2004.

L’estat de xoc per aquesta descoberta és comprensible en un país on l’educació per a la ciutadania és part elemental del currículum escolar i on hi ha institucions exclusivament dedicades a fomentar una cultura política democràtica. Però el xoc amenaça a esdevenir un “afer d’estat”, com apunta ja la Süddeutsche Zeitung. Aquest i la resta de diaris assenyalen que hi ha masses elements que fan que la possibilitat de que existís connivència entre la cèl·lula nazi i els serveis d’informació del Land de Turíngia sigui quelcom més que una teoria de la conspiració. Els tres terroristes tenien sens dubte col·laboradors, indiquen els mitjans, que ja es pregunten quin abast té l’organització “Nationalsozialistischer Untergrund” (Clandestinitat Nacionalsocialista). De fet una quarta persona ja ha estat detinguda aquest diumenge.

Però també es pregunten com és que tres nazis, vells coneguts de la policia, poguessin desaparèixer tan fàcilment el 1998. I com van poder amagar-se durant 14 anys amb documents falsos i cometent crims arreu del país. La Tageszeitung apunta que a la casa incendiada es podrien haver trobat papers que només poden obrar en mans de confidents dels serveis secrets, i la Süddeutsche Zeitung recorda que els tres es movien per ambients plens d’aquesta mena de confidents que haurien hagut de conèixer els crims.

El grup de control dels serveis secrets del Bundestag es trobarà de forma extraordinària aquesta propera setmana. Una comissió estudiarà a Turíngia la fuga dels tres nazis a finals dels noranta. I un polític expert en temes d’Interior de l’ala dreta de la CSU, Hans-Peter Uhl, ha admès que “el cas pot esdevenir molt interessant”. “Si departaments estatals van possibilitar que, sis dècades després de la fi de la dictadura nacionalsocialista, neonazis s’amaguessin en la clandestinitat i esdevinguessin terroristes assassins, la democràcia alemanya patirà una de les seves crisis més profundes del la postguerra mundial“, escriu la Tageszeitung.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s