Violència política a Sant Boi després d’un acte de PxC

L’acte fundacional de les joventuts de Plataforma per Catalunya, dissabte a la tarda a Sant Boi de Llobregat, acompanyat per una protesta antifeixista, va acabar amb un enfrontament entre alguns d’aquests manifestants i militants del partit identitari a la Rambla de Rafael Casanovas de la ciutat, la segona més poblada del Baix Llobregat.

El “primer congrés de les Joventuts Identitàries” va tenir lloc a l’equipament de Cal Ninyo enmig d’una forta custòdia policial. Es podien veure antidisturbis per gran part el centre de la vila, i dos cordons seus protegien l’accés al centre on es desenvolupava l’acte mentre, a fora, els antifeixistes protestaven i increpaven els assistents. Es tractava d’una protesta ideada per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, però no convocada oficialment per UCFR: fonts de l’entitat asseguren que no van rebre permís per protestar davant de l’acte de PxC. A banda de la UCFR, la CUP també havia publicitat la protesta i hi havia alguns militants d’aquesta formació.

L’escena més violenta es va viure un cop va acabar el congrés, a la rambla, molt concorreguda un dissabte per la tarda. Un grup d’antifeixistes va seguir un altre de membres de PxC que marxava, fins que es van acabar enfrontant. Segons els antifeixistes, els militants identitaris, que portaven cascs, els van atacar. Segons els membres de PxC, van ser els manifestants els que han començat a llençar-los objectes.

Alguns testimonis assenyalen a Anglada

És en aquest moment que, segons alguns antifeixistes, el mateix cabdill de PxC, Josep Anglada, va agredir una de les protestants. Aquest extrem, però, no està confirmat, i la pròpia víctima, Laura, no ho té clar. “Quan ens hem volgut apropar s’han apropat com a bèsties; no sé quants eren, el carrer era ple d’ells, i ens han començat a repartir com podien; amb tot, cascs, coces…”, narra ella, tot afegint: “un d’ells m’han dit que era l’Anglada”. “Ha arribat la policia i la policia anava a per nosaltres”, continua la Laura, tot lamentant: “Som maltractats, i no només això: després arriba la policia i els defensa, i els deixa que marxin”.

Els antidisturbis van tallar la Rambla amb un cordó policial que va cobrir la retirada dels de PxC mentre retenia els antifeixistes, que increpaven els agents. Alguns van llençar objectes i uns policies van donar algun cop de porra. No van fer servir les escopetes que van exhibir, i al cap d’uns dos quarts d’hora van aixecar el cordó. Veïns i passejants es van mirar l’escena des de bars i portals, i molts no entenien gaire bé què passava.

Anàlisi: Veïns assenyalant-se per la seva ideologia

Però potser la batussa no va ser l’escena més inquietant que es va poder veure al cor de Sant Boi un dissabte a la tarda, quan la rambla i la plaça de la Vila eren plenes de ciutadans passejant. S’han produït moments de violència política entre veïns, molt més subtil però més perillosos: Dissabte a Sant Boi hi havia conciutadans que s’assenyalaven uns als altres per la seva ideologia política. Gent que sap on viu el seu adversari.

Es tracta d’un ambient instal·lat a la ciutat des que Plataforma per Catalunya va obtenir no un ni dos, sinó tres regidors el 22 de maig passat. A Sant Boi s’hi produeixen “consells de barri, que segons alguns veïns, mai havien viscut trobades tan tenses”, narra per exemple el regidor d’ICV Josep Puigdengolas al seu bloc.

És desitjable que la política baixi a les places i els carrers. Però preocupant que s’hi instal·li un conflicte polític que converteix l’adversari en enemic. I que desborda els canals institucionalitzats per resoldre el conflicte i enverina una comunitat en la qual tothom es coneix i sap on viu. Això està passant des de la irrupció de PxC a les institucions municipals de forma contundent des del maig passat. D’aquesta forma, el partit ha obtingut uns ressorts des dels quals pot incidir en la vida cívica de les ciutats. Escenes similars a les de Sant Boi es devien veure a molts pobles europeus dels anys trenta del segle XX. Ara són, de moment, escenes puntuals. Llavors eren un ambient previ a la guerra civil.

Hi ha 9 comentaris

 1. Eso es lo que pasa cuando los extremos se tocan ,vosotros estabais todo el rato insultando a los seguidores de anglada que marchaban a un acto legal y vosotros os manifestais ilegalmente insultando y amenazando y cantando canciones contra anglada y los de pxc porque esta la policia en el cordon vigilando , a la que la policia no estaba delante habeis recibido tortas por querer jugar a anti fascistas cuando en verdad sois cobardes y no estais preparados para la confrontacion ..no vengais a joder actos legales

 2. ¡¡Jajajaja!!, Cómo me he reído oyendo a la perroflauta antisistema. Son muy valientes para gritar, insultar e intentar reventar actos políticos legales desde detrás del cordón policial. La democracia no es para ellos pero no son ni buenos anarquistas. Qué pena que dan.

  • ¿Podría usted respectar a los demás? Cada uno tiene su forma de pensar, y usted no es quien para ir por aquí y criticar a los perroflautas, como les llama, y llamarles covardes y decírles que no son buenos anarquistas, cada uno es libre de pensar como quiera, y si usted no es partidario de esta ideología no ha de ir por aquí y ofender-les, le digo más, es usted más covarde que ellos, que aunque lo hayan echo ilegalmente han salido a la calle y han intentado expresar de alguna manera que no son partidarios del partido político PxC.

 3. He recibido un escupitajo entrando al acto, y he visto cómo otras personas también recibían salivazos. A algunos asistentes les han bloqueado para impedir que entraran. He visto los cristales rompiéndose en el suelo procedentes de un cenicero o una botella que nos han lanzado. He esquivado una bolsa de plástico con un refresco dentro que nos han lanzado cuando nos marchábamos.
  A todo esto, la manifestación no estaba autorizada, y aún así ICV de Sant Boi y de L’Hospitalet y las JERC del Baix Llobregat habían confirmado su asistencia al acto.
  Los tolerantes, como siempre, predicando con el ejemplo. La democracia les gusta cuando los únicos participantes son ellos.

 4. Hola: sería buenísimo, si hay alguna filmación de la agresión, que se subiera a commons.wikimedia.org para poder ilustrar la noticia en el artículo de Anglada en Wikipedia. Si necesitas asesoramiento de cómo hacerlo, puedes enviarme un e-mail. Saludos cordiales.

 5. ojo por ojo no hay otra …como ellos dicen ninguna agresion sin respuesta …a la proxima que nos dejen sueltos en una rambla la policia sin proteccion frente a estos anti sistemas ,nos defenderemos nosotros mismos otra vez y defenderemos a los nuestros

 6. A un pais civilitzat els que difonen l’odi racial i la intolerància no tenen cabuda. El trist és que gent que encara no s’ha integrat a Catalunya escampa l’odi contra altres inmigrants. El trist és que aquests feixistes fan la nostra societat pitjor. ¿ Quins valor defensen els feixistes ? És aquesta la societat que deixarem als nostres fills ? Quins integrants d’aquests grups estan integrats al món cultural del nostre pais Catalunya ? Els de Plataforma per Catalunya saben on buscar vots, saben on rentar cervells, cervells sense esperit crític i amb una mancança de valors que son com un regal pel seu discurs de l’odi. El Baix Llobregat pot dotar el feixisme d’un gruix de vots considerable a causa del fracàs escolar, l’atur i la mala integració dels nets d’aquells que van venir fa 40 anys a Catalunya. Que Déu ens agafi confessats perque com deia la nena de la película…” ya estan aquiii…..”

  • si ya he visto los civilizados que eran los antifascistas ,los mejores insultos eran en castellano …y lo de pais le viene grande a cataluña …

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s