La presó rere la frontera: mirant a través dels barrots dels CIE

Podeu clicar aquí per llegir el reportatge

Què passa dins dels Centres d’Internament d’Estrangers? No es pot respondre amb exactitud a aquesta pregunta, perquè són un dels indrets més opacs de l’Estat. Però la qüestió porta de cap molts moviments socials. No tant als mitjans, segons constata, en un article de Sergi Picazo, l’Anuari dels Silencis Mediàtics del 2010 de Mèdia.cat.

Amb tot, sí que de tant en tant la pregunta apareix a l’esfera pública. Ara mateix, per exemple, els indignats de Màlaga han dirigit una de les accions de desobediència civil que impulsa el difús moviment del 15-M vers el CIE d’aquella ciutat. Protesten contra la deportació de l’argelí Sid Hamed Bouziane, que consideren inapropiada. I, en solidaritat amb ells, aquest vespre hi ha convocades a diverses ciutats de l’Estat (també a Barcelona) concentracions davant de les oficines d’estrangeria del govern espanyol.

El mateix assumpte dels centres d’internament ja va ser objecte d’una polèmica més intensa el 2008, quan la UE va impulsar la directiva coneguda com “de la Vergonya”, que ampliava fins a l’any i mig el període màxim durant els qual els Estats podien recloure els estrangers sense permís d’estada al seu territori en aquests camps. Llavors es van escriure informacions extenses com la d’Álvaro Corcuera a El País, que recomano.

En aquella època, com a estudiant de periodisme, també jo em vaig ocupar del tema. Vaig escriure aquest reportatge que mira d’esbrinar les condicions que regeixen la vida als CIE. Per fer-ho vaig entrar a la sala de visites del de Madrid, a Aluche. Més tard he entrat al de Barcelona, a la Zona Franca, i el que vaig poder veure és similar al què relato en el text del 2008. Alguns detalls han quedat obsolets (per exemple, el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va allargar el temps d’internament màxim a l’Estat espanyol dels 40 als 60 dies, un dels motius que desfermaren la polèmica llavors). Però, amb tot, trobo interessant recuperar-lo ara que es torna a parlar d’aquests centres.

Podeu clicar aquí per llegir el reportatge

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s