La crème de la crème no vol sentir a parlar de la fam al món

Aquest text que reprodueixo, traduït de l’original alemany que han publicat molts mitjans germànics (SZ, FR, Tagesspiegel), és el pregó censurat de l’edició d’enguany del cèlebre Festival de Salzburg, la ciutat d’Àustria on nasqué Mozart. Aquest festival no ha volgut escoltar l’home que es va encarregar de la lluita contra la fam al món. Es tracta de Jean Ziegler, que fou relator especial de l’ONU per al Dret a l’Alimentació entre el 2000 i 2008. El també professor de Sociologia a la Sorbona i a la Universitat de Ginebra va rebre l’encàrrec de la presidenta autonòmica de Salzburg, Gabi Burgstaller, socialdemòcrata, d’estrenar l’edició del 2011 del festival que va arrencar el 1877, és un dels símbols culturals austríacs i germànics en general i omple planes i planes dels especials d’estiu de la premsa d’arreu del món.

Aquesta premsa (la de casa nostra tampoc), però, s’ha fet poc ressò de la polèmica que sí que ha omplert els papers d’Àustria, Alemanya i Suïssa aquests dies: la política socialdemòcrata va acabar retirant la invitació a Ziegler, conegut per les seves postures contundents (podeu veure’l fent declaracions a ‘Informe Semanal‘), i dimecres passat el festival va començar sense el discurs de l’exrelator de l’ONU.

Els motius són difusos. D’una banda Ziegler és objecte d’una campanya que recorda que fa dècades va entrevistar-se amb Gaddafi. Aquesta campanya, promoguda per entitats com l’ONG UN Watch, assegura que va rebre inclús un premi de drets humans del dictador libi, que també havien rebut personatges com Nelson Mandela. El professor suís nega aquest extrem i titlla ara Gaddafi de “psicòpata”.

De fet, la premi Nobel de Literatura Ellfriede Jellinek s’ha solidaritzat amb Ziegler, asseguren el diari alemany Die Zeit o Der Standard, el principal d’Àustria. Aquests i altres rotatius (com la Süddeutsche Zeitung, que a banda del pregó censurat també va publicar una entrevista amb el sociòleg titulada, justament, “Indigneu-vos!” arrel de la polèmica) no donen gaire credibilitat al descrèdit de Ziegler pels seus vincles amb Gaddafi. De fet, Der Standard ha arribat a qualificar l’actuació de Burgstaller en l’afer de “política tonta i populista”.

Aquests mitjans apunten a una segona hipòtesi, que Ziegler mateix recolza: entre els patrocinadors del Festival estan Credite Suisse i Nestlé, que Ziegler ha posat en el punt de mira en el marc dels seus atacs als especuladors internacionals i a les grans multinacionals causant del desnodriment d’infants a l’Àfrica. Si llegiu el pregó, entendreu que no hagués estat un moment còmode per als representants d’aquestes marques.

Dimecres, doncs, Ziegler no va fer el pregó oficial. Però va acudir a Salzburg. Diverses organitzacions de la societat civil i el partit dels Verds austríacs el van convidar a proclamar el seu discurs, que podeu veure aquí. I l’editorial Eco-Win l’ha publicat en versió original.

Tot plegat, no us recorda Arcadi Oliveres? Tots perseguit per uns aires d’anul·lar qualsevol pensament crític que fan olor a macarthisme…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s